Ekonomi

14 Mayıs seçimlerinin oy pusulaları basıldı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 14 Mayıs Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı Genel Seçimi ve 28’inci Milletvekili Seçimi için Türkiye genelinde 87 civarındaki diğer ayrı ayrı oy pusulalarının basımını tamamladı.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için 12 Nisan’da, milletvekili seçimi için 19 Nisan’da başlayan oy pusulalarının basım süreci sona erdi.

bölgelere gönderildi

Türkiye genelinde 87 seçim civarında basılan pusulalar tüm bölgelere gönderildi.

Oy pusulaları Ankara’da 3 ayrı matbaada basıldı. Her matbaada matbaanın yanı sıra YSK, PTT ve Devlet Malzeme Ofisi’nden yaklaşık 50 kişi görevlendirildi.

Oy pusulalarında bağımsız adayların da yer alması ve bazı siyasi partilerin belirli çevrelerde seçimlere katılmaması nedeniyle 87 seçim bölgesi için farklı oy pusulaları hazırlandı.

Baskı aşamaları:

Pusulaların baskısında, her seçimin etrafındaki pusula farklı olacağından, üzerinde “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” filigranı bulunan özel olarak üretilmiş beyaz renkli kağıtlara, belirlenen ölçülerde kalıplanmıştır.

Kalıp şeklindeki beyaz kağıtlar her seleksiyon alanı için farklı belirlenerek ebatlarına göre matbaaya verildi.

Seçim işlerinden sorumlu YSK şubesi üyeleri de matbaalarda görev aldı. Basım işlemi öncesi görevlendirilen YSK personeli, Resmi Gazete’de yayımlanan kesin aday listelerinden örnek oy pusulalarını tek tek kontrol etti.

Basım işleminin ardından kat kat kağıtlar kesme makinesinden geçirildi ve her ilin büyüklüğüne göre ayrı ayrı ayarlanabilen makinelerde yapılan bölümlemenin ardından mahallelerdeki sandıklara 390, sandıklara 410’ar adet sandığın bulunduğu paketler hazırlandı. köylerdeki sandıklar oluşturuldu.

Zarar görmemesi için plastikle kapatılan paketler ilçe bazında hazır hale getirildi. Daha sonra pergeller çuvallara yerleştirildi ve çuvalların ağzı özel plastik kelepçe ile kapatıldı.

Torbalama işleminin ardından matbaada hazır bulunan PTT görevlileri, paketlenmiş pusulaları ilçelere göre araçlara yükleyerek yola çıktı.

Tüm bu işlemler sırasında güvenlik güçleri matbaada da güvenlik önlemi aldı.

İl bazında güvenlik güçleri tarafından refakat edilen PTT araçları, yine güvenlik güçleri eşliğinde illere dağıtıldı.

Matbaalara kurulan 30 adet güvenlik kamerası ile pusulaların basımı 24 saat izlenip kayıt altına alındı.

Önlem olarak bir itfaiye aracı ve işçisi 24 saat matbaaların girişinde bekletildi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin 15 Mayıs’ta ikinci sandığa bırakılması halinde “Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci oy pusulası ve oy pusulalarına uygun görme engelliler oy kullanma şablonu” üretimine 15 Mayıs’ta başlanacak.

bayathaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu