Ekonomi

Bakan Tunç açıkladı: Ele geçirilen malların satışı başlıyor

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hukuken kayyımlarca korunması gerekmeyen malların satışına ilişkin detayları açıkladı.

Bakan Tunç, haciz kaldırılan ancak kayyımlarca korunmaya devam edilen malların, yasal istisnalar (gümrük idaresi, tahsil dairesi) dışında öncelikle borçluya teslim edilmesi gerektiğini, aksi takdirde elektronik satış kararlarının uygulanacağını temin etti. tescilli mallar açısından hak sahiplerinin çıkarları ve kamu yararı dikkate alınarak uygulanacaktır. Hak sahiplerinin, elektronik satış kararlarına rağmen alıcı bulamayan mülk sahiplerinin haklarını korumayı reddetmeleri halinde, malların mülkiyeti, ücret karşılığında kamu yararına olmak üzere kayyımlara ve MKE’ye devredilecek.

Bakan Tunç’un açıklamaları şöyle:

Mütevellilerin elinde bulunan ve icra hukuku kapsamında yasal olarak korunması gerekmeyen ipotekli malların tasfiyesini tarafların menfaatlerini ve kamu yararını dikkate alarak inceledik.

Saklama tedbirine konu olan, kaldırılmış ancak kayyımlarca korunmaya devam edilen mallar, yasal istisnalar (gümrük idaresi, tahsilat dairesi) dışında öncelikle borçlunun eline geçmekte, böylece borçlunun menfaatleri korunmaktadır. Borçlunun taşınmaz üzerindeki mülkiyet hakkını kullanmaması halinde, rehin sahibine rehinden doğan haklarını kullanmasına fırsat verilmekte ve teşvik edilmektedir.

Hak sahiplerinin haklarını kullanmaktan kaçınmaları halinde, kayıtlı mallar açısından elektronik satış kararları yine hak sahiplerinin menfaatleri ve kamu yararı gözetilerek uygulamaya konulmuştur.

Hak sahiplerinin kayıtlı mallar ile elektronik satış hükümleri uygulanmasına rağmen alıcı bulamayan diğer mallar üzerindeki haklarını kullanmayı reddetmeleri halinde mülkiyeti kayyımlara ve kamu yararına faaliyet gösteren MKE A.Ş.’ye devredilmiştir. Kamu yararı dikkate alınarak Kanunda belirlenen fiyat karşılığında. Satış ve mülkiyetin bölünmesi halinde elde edilen gelir korunacak ve hak sahiplerine ödenecektir.

Tüm işlemler yapılmasına rağmen sahiplik süresinin gerçekleşememesi durumunda, söz konusu malların ülke ekonomisine zarar vermesini önlemek amacıyla söz konusu malların Türk Kızılay Derneği’ne bedelsiz olarak verilmesi düzenlenmiştir. ekonomi ve çevre çürümeye terk ediliyor.

Tasfiye işleminin usul ve esaslarına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı ve tasfiye, belirlenen takvime göre 1 Kasım 2023 tarihinde başlayacak.

muratpasa-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu