Haber

Kırgızistan’da çıkan yangın sonrası elektrik santralindeki hasar onarılıyor

Kırgızistan’da ekipler, Bişkek Merkezi Isı ve Elektrik Santrali’nde çıkan yangın nedeniyle arızalanan üniteleri ve hasarları onarmaya çalışıyor.

Enerji Bakanlığından yapılan açıklamada, Enerji Bakanlığı ve Acil Durumlar Bakanlığından 200 kişilik bir grubun, kaza sonucu arızalanan üniteleri ve santralde oluşan hasarları onarmaya çalıştığı belirtildi. 2 Şubat’ta meydana geldi.

Açıklamada, Bişkek Merkezi Isı ve Elektrik Santrali’ndeki binanın çatısının enkazdan arındırılması ve onarılması için çalışmalara başlandığı, kazadan 17 saat sonra santrale toplam 3 turbo ve 6 kazan ünitesinin yerleştirildiği belirtildi. devreye alınarak üretilen elektrik gücü 150 megavattan 230 megavata çıkarıldı, tüm pompalar çalıştırılarak şebeke kapatıldı. Besleme suyunun debisinin artırıldığı belirtildi.

Açıklamada santralin şehirdeki abonelerine ısı hizmeti verdiği ve şebekedeki su sıcaklığının 34 ile 67 derece arasında olduğu paylaşıldı.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un talimatıyla Bakanlar Kurulu Başkan Vekili ve Tarım Bakanı Bakıt Torobayev başkanlığında santral kaza inceleme komisyonu kurulduğu açıklandı.

Santralin hasar görmesi nedeniyle şu an sıcak su hizmeti verilemiyor.

Ne oldu?

Başkent Bişkek’teki Merkezi Isı ve Elektrik Santrali’nde (Merkezi Isıtma Kurumu) 2 Şubat’ta yerel saatle 03.06’da bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı.

Olay yerine gelen Acil Durumlar Bakanlığı itfaiye ekipleri saat 05.30 sıralarında yangına müdahale ederek söndürürken, yangında 2’si ağır olmak üzere yaralanan 5 kişi hastaneye kaldırıldı.

Abonelerine sıcak su ve kışlık ısıtma hizmeti veren santralde meydana gelen kazada, sıcak su sağlayan üniteler devre dışı bırakılırken bir dizi önlem alındı.

Savcılık kazayla ilgili soruşturma başlatırken, Eğitim ve Bilim Bakanlığı da tedbir amacıyla okul ve kreşleri kapattı.

Gün ağarırken hasar daha da belirginleşti ve santralin ortasındaki dev binanın çatısı çöktü.

5 yıl önce santralde bir kaza daha yaşanmıştı

Bişkek Merkezi Isı ve Elektrik Santrali’nde 2018 yılı Ocak ayında arıza meydana gelmiş, başkentteki apartman, hastane, okul ve anaokullarına 5 gün boyunca sıcak su ve ısıtma hizmeti verilememişti.

Soruşturmada dönemin başbakanı, cumhurbaşkanı ve birçok devlet yetkilisi yolsuzlukla suçlandı.

Merkezi Isı ve Elektrik Santrali, 14 Eylül 1961 tarihinde Sovyetler Birliği döneminde, büyüyen şehrin abonelerine elektrik, ısı ve sıcak su hizmeti vermek amacıyla kuruldu.??????

kaman-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu