Haber

Özbekistan’da Anayasa Değişikliği Referandumu Başladı

Özbekistan’da anayasa değişikliği referandumunda oylama başladı.??????

Anayasa değişikliği referandumu için ülke genelinde kurulan yaklaşık 11 bin sandıkta yerel saatle 08.00’de oy verme işlemi başladı.

Vatandaşlar, “Özbekistan Anayasa Kanunu’nu kabul ediyor musunuz?” Soruya “Evet” veya “Hayır” cevabını verecektir.

Oy verme işleminin saat 20.00’ye kadar devam edeceği Özbekistan’da 307 bin 895’i yurt dışında olmak üzere toplam 19 milyon 722 bin 809 kayıtlı seçmen bulunuyor.

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 39 ülkede kurulan 55 sandıkta yurt dışındaki vatandaşlar da oy kullanabilecek.

Ortada anayasa, insan hak ve özgürlükleri, toplum ve birey, ülkenin idarî-yersel yapısı ve idaresi, cumhurbaşkanlığı görev süresinin 5 yıldan 7 yıla uzatılması, cumhurbaşkanının bazı yetkilerinin cumhurbaşkanına devri yer alıyor. parlamento, yerel yöneticilerin yetki ve vekilleri, Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti’nin statü değişikliği. geçen yıl bazı teklifler kamuoyu tartışmasına açıldı.

Yasama Meclisi’nin 10 Mart’ta yapılan genel kurulunda “Özbekistan Anayasasında Yeni Düzenlemelere Dair Kanun” kabul edilmiş, ardından Senato Genel Kurulu yeni düzenleme ve değişikliklerin yer aldığı anayasa taslağının sunulmasını onaylamıştır. 30 Nisan’da halk oylamasına sunuldu.

anayasa taslağı

Halk oylamasında halk tarafından oylanacak 155 maddeden oluşan anayasa taslağında, anayasaya 27 yeni madde eklenirken, 128 maddenin 91’i değiştirilecek.???????

Özbekistan’ın sosyal, laik ve hukuk devleti olarak tanımlanan yeni anayasada, devletin sosyal yükümlülüklerine ilişkin normlar üç katına çıkarılacak ve “insan hak ve özgürlüklerinin sağlanması devletin en yüksek amacıdır” normu ” dahil edilecek.

Ülkede dışa açıklık politikasının sürdürülmesine, aktif bir sivil toplumun oluşturulmasına ve kamu denetim kurumlarının daha da geliştirilmesine ilişkin normları içeren yeni anayasaya göre, 2026 yılından itibaren il ve ilçe belediye başkanları belediye başkanlığına seçilemeyecek. aynı zamanda il veya ilçe meclisi başkanlığı görevi.

Ülke parlamentosunun üst kanadı olan Senato’nun üye sayısının 100’den 65’e düşürülmesi öngörülen anayasa taslağında, Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti’nin statüsüne ilişkin herhangi bir değişiklik yapılmayacak.

Anayasa taslağında cumhurbaşkanına ilişkin yeni düzenlemeler yapılırken, cumhurbaşkanının bazı görev ve yetkileri meclise devredilecek ve cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıldan 7 yıla çıkarılacak.

Mevcut anayasada bir kişinin arka arkaya en fazla 2 defa cumhurbaşkanı seçilme hakkı olduğuna ilişkin unsur yeni anayasa taslağında da yer alıyor.

Anayasa taslağının halk oylamasıyla yürürlüğe girmesinin ardından cumhurbaşkanı, meclis ve senato başkanları, vali, il ve ilçe meclis başkanları, Cumhuriyet başsavcısı ve yüksek mahkeme başkanı gibi üst düzey yetkililerin önceki görevleri, dikkate alınmayacak ve diğer vatandaşlar gibi anayasaya uygun gidip gelecekler. en fazla 2 defa seçilebilir.

haber-seyhan.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu